Naar Caïro met het Taalhuis!

19-10-2018

Naar Caïro met het Taalhuis!

Met een vrij lichte koffer, en al even weinig bagage op Arabisch taalgebied, scheep ik mezelf met elf medestudenten in voor een wat een onvergetelijke week in Egypte zal blijken.

Voor wie nog nooit in Cairo is geweest: het is groot, druk, lawaaiig, vol, warm, en overweldigend. De lucht een mengsel van woestijnwind, dieseldampen en iets onbestemd zoets – Shisha, de waterpijp die we deze week veelvuldig roken op het dakterras van onze verblijfplaats.

De douanier wil graag weten of ik hasj bij me heb. Ik kom immers uit Amsterdam? Iets in de toon van zijn stem zegt me dat hij het niet vraagt uit professionele belangstelling. Zeker niet als hij ook informeert naar het nummer van Myrte, mede-beginneling Arabisch. Na dit onthaal zijn alle verdere Egyptenaren die we tegenkomen zonder uitzondering aardig, geestig en gastvrij.

Doel van deze eerste Egypte-reis van het Taalhuis is om nader kennis te maken met Arabisch en Egypte, onder leiding van docenten Farah en Mina. In de ochtenden hebben we les, ’s middags en ’s avonds verkennen we de stad. Een perfecte manier om de geleerde lessen direct in de praktijk te brengen. Tijd om in het diepe te springen!

In mijn geval betekent dat: beginnen bij het begin. Masa il geer, izzayak? Of toch izzayik, aangezien ik tegen een vrouw praat? Ik ben al blij als mijn Egyptische gesprekspartner terugpraat – dan heb ik blijkbaar iets verstaanbaars gezegd. Dat ik van het antwoord niets kan verstaan, zie ik maar als aanmoediging. Gewoon blijven lachen en knikken, dan komt de taal hopelijk vanzelf.

En warempel. Na een dag of drie woordjes stampen kan ik een taxichauffeur door Zamalek loodsen. Rechtdoor, rechtdoor, rechtdoor, en een keertje rechts. Gelukt! Onderweg hebben we al uitgebreid gebabbeld over de profeet en één van zijn vrouwen (moet een leuk mens zijn geweest) en het inclusieve karakter van de islam. Ja, zo hard kan het dus gaan met een cursus bij Taalhuis!

De vele gezichten van Caïro komen aan bod in de middagen en avonden die we door de stad zwerven. We bezoeken Garbage City, waar het afval van de stad (en dat is nogal wat) wordt verzameld, gesorteerd en gerecycled.

We gaan naar de bioscoop (issinima), en zien een schitterende film over twee Egyptenaren op zoek naar hun familie. De gevorderden onder ons kunnen het verhaal volgen zonder ondertiteling. We zien de zonsondergang vanaf een minaret in de oude soek, en we dineren bij een boerenfamilie op een eiland midden in de Nijl. Allemaal plekken waar je op eigen houtje niet snel zou komen. Farah en Mina leren ons niet alleen de taal, maar nemen ons ook op sleeptouw dwars door de stad.

We leren kleuren en tellen in de metro, en op de markt kopen we van alles in het Arabisch. Dat ik daarbij gepersifleerd wordt door een bijdehante 9-jarige neem ik maar op de koop toe. Ook in voetballen zijn ze hier beter, maar dat is een taal die ik tenminste nog een béétje spreek. Mo Salah wordt overal op handen gedragen.

Mijn favoriete woorden deze week zijn bizzabt (precies) en bissudfa (toevallig). Je kunt ze op vrijwel ieder moment inzetten als blijk van je taalvaardigheid. Hebben jullie lekker gegeten? Toevallig wel. Is dit het Tahrirplein? Precies. Ook de overtreffende trap van shukran (bedankt), namelijk alf isshukr (duizendmaal dank) valt in goede aarde, Uyuunik il hilwa probeer ik elke dag tevergeefs te onthouden.

Zoals altijd op reis ga je anders naar je eigen stad kijken. Amsterdamse problemen met massatoerisme, luchtkwaliteit of een ongewoon warme zomer? In Egypte lachen ze erom.

De woestijnlucht inspireert Taalhuis tot nieuwe dromen, zoals het openen van een vestiging in Alexandrië. Fata morgana of nieuwe taalschool, de toekomst zal het leren. Eén ding staat vast: na dit avontuur willen we allemaal terug naar Egypte voor een volgende editie van de Egyptereis. Tabaan! Bizzabt!

Door: Jan
Foto’s van: Marinka, Sietse, Angeliki, Dounia, Farah, Mina, Myrte, Jan, Hugo, Tasniem, Nynke, Maro

Meer Egyptisch? Meer Arabisch? Kom vast een cursus doen in Amsterdam!

06-09-2019

Nieuwe serie: Love for Linguistics!

Taal is een van de meest intrigerende eigenschappen van de mensheid. Taal speelt een belangrijke

Lees meer
12-08-2019

Open Dagen in onze Taalhuizen

In de week van 9 september starten onze cursussen weer, dus na de zomervakantie openen

Lees meer