Lisa uit Oeganda leert Nederlands dankzij donaties van Taalhuis-cursisten

Lisa uit Oeganda leert Nederlands dankzij donaties van Taalhuis-cursisten

Taalhuis Amsterdam reserveert tijdens elke cursusperiode een handjevol gratis plekken in de cursussen Nederlands voor ongedocumenteerde vluchtelingen, en werkt daarvoor samen met ASKV-Steunpunt Vluchtelingen. De kosten hiervoor worden gedeeltelijk gedekt door Taalhuis-cursisten die ervoor kiezen om bovenop hun eigen cursusgeld iets extra’s te doneren.

 

Dit heeft veel mensen geholpen om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Zoals Lisa Nalumansi (26) uit Oeganda, die sinds 2018 in Nederland woont. Na in Den Helder te zijn verbleven, woont ze nu in Amsterdam, waar ze sinds voorjaar 2022 cursussen Nederlands volgt bij Taalhuis Amsterdam. In januari begint ze met de cursus B1.1.

 

We spraken haar over hoe het gaat met Nederlands leren, en haar plannen voor de toekomst.

 

Hoi Lisa, hoe ben je begonnen met Nederlands leren?
In het Taalcafé van het AZC in Den Helder, en later ook in de bibliotheek. Daarna ging ik als vrijwilliger werken bij het Internationaal Vrouwencentrum in Den Helder, als kinderoppas. Toen kreeg ik ook nog één keer per week Nederlandse les. Den Helder ken ik nu helemaal uit mijn hoofd; het is heel klein, ik kon zo naar het strand lopen. Maar na een tijdje wilde ik wat anders, en nu woon ik in Amsterdam. Ik vind het leuk hier, maar ik durf hier niet te fietsen, haha. Ik denk dat ik hierna het liefst vlak buiten de stad wil wonen.

 

Welke talen spreek je?
Oegandees, Engels, Nederlands, en eerst ook een beetje Duits, maar dat ben ik bijna helemaal vergeten.

 

Heb je een favoriet woord in het Oegandees? En in het Nederlands?
Mukwano, dat betekent ‘liefde’. Het klinkt mooi, maar het heeft ook een mooie betekenis. En in het Nederlands natuurlijk, vooral vanwege de klank.

 

Gebruik je het vaak?
Ja, natuurlijk.

 

Wat vind je van het Nederlands? Vind je het een mooie taal, of juist niet? En makkelijk of moeilijk?
Ik vind het niet zo’n mooie taal haha. En ook niet zo makkelijk, maar ik begrijp het nu wel beter dan eerst. Ik vind de klanken vooral moeilijk, de G bijvoorbeeld. Of hoe de woorden eindigen: twintíg. De schwa-klank. En ik kan ook ‘ui’ nog steeds niet goed uitspreken.

 

Ik hoorde toch echt ‘ui’ hoor!
Oh gelukkig, haha.

 

Wat is je favoriete deel van de les?
De interactie, en dat iedereen de kans krijgt om iets te zeggen. De docenten laten je echt op je gemak voelen. En de spelletjes; Elianne deed bijvoorbeeld veel memory, zoals met groente en fruit, of met kleding. En Sharon gebruikt veel liedjes.

 

Zijn er dingen die je opmerkelijk vond toen je in Nederland kwam?
Jullie vieren echt van alles, en dan met heel specifieke dingen. Oliebollen tijdens oud en nieuw, of pepernoten en chocoladeletters bij Sinterklaas. Zelf ga ik dit jaar kerst vieren in Maastricht; een vriendin van me gaat daar trouwen. Ik heb vrienden in het hele land, ook in andere steden en Friesland bijvoorbeeld.

 

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Zodra ik mijn verblijfsvergunning heb wil ik weer verder studeren. In Oeganda heb ik biochemie gestudeerd, en nu ben ik vooral geïnteresseerd in voedseltechnologie. Hoe je voor verschillende mensen verschillend voedsel kunt creëren, zoals babyvoeding voor baby’s, en juist weer andere producten voor oudere mensen. Ik ga zo toevallig naar een oriëntatiesessie van de Wageningen University.

 

Wil je nog iets kwijt?
Ik ben heel dankbaar voor de mogelijkheid om hier Nederlands te leren, dat helpt erg om me welkom te voelen. De docenten zijn heel vriendelijk, en ik zie een grote verbetering in mijn Nederlands.

 

Ga zo door!

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.