Potaje: hoe je deze Spaanse stoofpot maakt

Docent Spaans Rocío vertelt hoe je potaje maakt (Spaanse stoofpot)

Op 26 november laat onze docent Spaans Rocío zien hoe je een typisch Spaans gerecht klaarmaakt dat in de wintermaanden extra lekker is: potaje. In dit blog vertelt ze wat het precies is, wanneer Spanjaarden het eten en wat het voor ze betekent.

 

Wat is potaje
Een stoofpot met peulvruchten (meestal kikkererwten of bonen), groenten en vlees, maar je kunt het ook vegetarisch maken. Het is een van de populairste gerechten uit de Spaanse keuken, en de recepten variëren per regio.

 

De verschillen zitten vooral in de ingrediënten. Je kunt ook gewoon improviseren met wat je zelf in de koelkast hebt liggen! De populairste zijn el cocido madrileño (uit de hoofdstad), la fabada asturiana (uit het noorden) en el potaje andaluz (uit het zuiden). Het is een maaltijd waar alles in zit, het is gezond, makkelijk te bereiden en de ingrediënten hoeven niet al te duur te zijn. En niet onbelangrijk: het is superlekker!

 

Wanneer eten Spanjaarden het?
Potaje is een warme maaltijd, dus we eten het vooral in de herfst en de winter. Er zitten veel calorieën in, aangezien er niet alleen peulvruchten, maar ook vlees in zit. Het wordt ook tijdens Pasen gegeten, maar dan met vis.

 

Wat betekent dit gerecht voor Spanjaarden?
Deze potaje, cocido puchero, is een gerecht dat we van onze ouders en grootouders leren. We keken als kind al toe hoe zij dat klaarmaakten, en toen we zelf uit huis gingen wilden we natuurlijk allemaal het recept leren. Al gaat er niets boven een potaje van je ouders.

 

Ons Spanjaarden doet het denken aan thuis, familie en traditie. Vooral als je in het buitenland woont brengt een goede potaje al je jeugdherinneringen naar boven, lepel na lepel.

 

Wat ga je precies doen bij deze workshop?
Alles! Haha. Eerst maak je de groenten schoon, en pel en snijd je ze. Daarna zijn de instructies als volgt:
Mix de ingrediënten tot een dikke brei.
Spoel de kikkererwten.
Bak de spinazie en de chorizo apart.
Voeg alle overige ingrediënten toe aan de pan en blijf roeren.
Help na het koken met opruimen. ; )

 

Eet smakelijk!

 

Vocabulario en Español

 

Ingredientes
zanahoria – wortel
cebolla – ui
ajo – knoflook
pastillas de caldo (o de Avecrem) – boullionblokjes
comino – komijn
hoja de laurel – laurierblad
patatas – aardappels
chorizo
espinacas – spinazie
garbanzos – kikkererwten
judías blancas – witte bonen
aceite de oliva – olijfolie
sal – zout

 

Utensilios de cocina
tabla de cortar – snijplank
cuchara – lepel
cucharón – juslepel
cuchillo – mes
colador – vergiet
olla – kookpan
tapa (o tapadera) – deksel
jarra – kan
batidora – blender

 

Verbos
lavar – wassen
pelar – pellen
cortar – snijden
echar a la olla – in de pan doen
remover – verwijderen
colar – zeven
añadir – toevoegen
batir – kloppen (met een garde)
esperar – wachten
cocinar – koken
sacar – uit (de pan) halen
servir – serveren
comer – eten

Andere recepten voor in de winter:

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.