Koerdisch: Over gesproken talen

Over gesproken talen – Koerdisch

Er zijn naar schatting tussen de 30 en 45 miljoen Koerden, die samen de grootste bevolkingsgroep ter wereld zonder eigen staat vormen. Door deze bijzondere politieke omstandigheden heeft ook de Koerdische taal zich in de twintigste en eenentwintigste eeuw op een bijzondere manier ontwikkeld.

In deze lezing worden de verschillende dialecten en literaire traditie van het Koerdisch kort besproken, en vervolgens de complexe taalkundige situatie in met name hedendaags Turkije en Irak. In Turkije is het Koerdisch lange tijd verboden geweest, en het gebruik ervan wordt ook tegenwoordig nog op allerlei manieren bemoeilijkt. In Irak is het Koerdisch erkend als officiële taal, en door de politieke verhoudingen heeft het zich in de federale regio Koerdistan op een bijzondere manier ontwikkeld.

Spreker: Dr. Michiel Leezenberg
Moderator: Diederik Burgersdijk/Lieke Rademakers

Deze lezing is in het Nederlands, en vindt plaats op 10 februari 2023, op Muiderstraat 24. Je kunt je hieronder aanmelden.

Voor studenten (in het hoger onderwijs) hanteren we een toegangsprijs van 5 euro. Meld je aan door een email te sturen naar info@taalhuisamsterdam.nl

Beeld: Nóra Bartóki-Gönczy, via Wikimedia Commons

Klik hier om een passe-partout te kopen!

Lees meer over (de etymologie van) deze mediterrane talen!

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.