10 jaar Taalhuis - Taalfestival - Taalhuis Amsterdam

10 jaar Taalhuis – Taalfestival

Taalhuis Amsterdam viert zijn tienjarig bestaan met een taalfestival in De Hallen. Deze dag wordt mogelijk gemaakt door docenten, studenten en de vele organisaties en vrienden met wie we de afgelopen tien jaar hebben samengewerkt. Kom langs voor een dag vol taal en cultuur!

13:00-17:00 Markt
Van het woordenboekspel tot schrijven in het Arabisch; op deze interactieve taalmarkt kun je al onze talen komen proeven, van Italiaans, Grieks, Spaans en Frans tot Arabisch, Hebreeuws, Farsi en Turks. Je treft er de Griekse boekhandel Diavazo en de Italiaanse boekhandel La Corrente, maar ook cateraar Mama’s Koelkast.

 

Lezingen en workshops in de OBA-lokalen

12:30-15:30 Spelen en lezen in het Grieks, Turks en Nederlands (voor kinderen van alle leeftijden)
We beginnen de dag in de bibliotheek: Annita leest een Grieks boek met kinderen en doet verschillende speelse activiteiten. Daarna (van 13:30-14:15)  leest docente Yüsra een Turks kinderboek voor en leren kinderen spelenderwijs een beetje Turks. Om 14:30 lees docente NT2 Sharon een kinderboek voor. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom in OBA De Hallen!

13:30 – 14:10 Berber (literatuur)
In deze lezing zal Dr.  Abderrahman El Aissati een overzicht geven van de literatuur in het Berber vanaf de orale traditie tot de geschreven vorm, waarbij hij ook aandacht besteedt aan de verschillende schriften (het Arabische en Latijnse schrift en Tifinagh) waarin deze taal wordt genoteerd. (Deze lezing is in het Engels)

13:30 – 14:00 Taal is overleven (VOL, maar we kunnen je wel op de wachtlijst plaatsen)
Maro Lazarou, docent Grieks en vrijwilliger bij Alarm Phone, vertelt over de rol die taal speelt voor mensen die onderweg zijn aan de grenzen van Europa. (Deze presentatie is in het Engels)

13:30 – 14:10 Canzone Napoletana (VOL, maar we kunnen je wel op de wachtlijst plaatsen)
Docent Italiaans Luca, zelf muzikant uit Napels, geeft een korte inleiding op het Napolitaanse lied. Hij vertelt over de recente geschiedenis van de Canzone Napoletana en laat voorbeelden horen uit de negentiende eeuw tot en met het heden.

14:00 – Performance 2πR
Grieks dansen in de passage

14:15 – 15:15 Arabische kalligrafie (Geannuleerd)

14:15 – 14:45 Basisrechten
Veel cursisten van Taalhuis Amsterdam hebben een extra bedrag gedoneerd boven hun cursusgeld, zodat ongedocumenteerde vluchtelingen gratis een cursus Nederlands kunnen volgen. ASKV/Steunpunt Vluchtelingen is deze dag aanwezig om te vertellen over hun basisrechten.

14:30 – 15:15 Workshop Grieks dansen
Leer dansen in Griekenland (alle leeftijden), door 2 πR

15:00-15:30 De vrouw die een revolutie ontketende (VOL, maar we kunnen je wel op de wachtlijst plaatsen)
Farzaneh Malekpour is 2,5 jaar geleden vanuit Iran naar Amsterdam verhuisd en leert Nederlands bij ons. Met haar ervaringen van hoe het is om in Iran als vrouw te leven in het achterhoofd is ze nu vastbesloten om te profiteren van haar vrijheid: ze wil de stemmen versterken van vrouwen die nog steeds het zwijgen worden opgelegd omdat ze gewoon een ‘normaal leven’ willen leiden.

15:00-16:00 Etymologie door Word Wanders (VOL, maar we kunnen je wel op de wachtlijst plaatsen)
Het woord ‘companion’ vindt zijn oorsprong in com (met) panis (brood): ook vriendschap gaat wat dat betreft door de maag. Smaakt dat naar meer? Word Wanders (ook bekend als de Martirossian-zussen) stilt je etymologische honger in deze presentatie annex workshop.

16:00 – 16:40 Zing een Engels lied met Jonathan
In deze Engelse zangworkshop voor kinderen (7-12 jaar) leer en zing je een lied in het Engels – gevolgd door een optreden in de passage.

17:00-18:00 Buikdansen (VOL, maar we kunnen je wel op de wachtlijst plaatsen)
Workshop door Bellysima (voor alle leeftijden)

16:15-17:15 Italiaanse wijnverhalen
Wijnproeverij door Femmes de Vin met teksten uit de oudheid in Latijn, Grieks en Arabisch door Dr. Ivo Wolsing. Deze wijnproeverij en lezing is in het Nederlands en kost €27,50.

17:30-18:30 Zing een Nederlands lied met Una
Oefen je Nederlands door een Nederlands lied te leren en zingen, met onze Nederlandse docent (en Jazz-zangeres!) Una Bergin.

Hoe schrijf ik me in?

You cannot register anymore but just come find us in de Hallen!

Tot 17 juni!

Meer over tien jaar Taalhuis Amsterdam!

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.