Taalhuis Cinema – Rembetiko (Costas Ferris, 1983) - Taalhuis Amsterdam

Taalhuis Cinema – Rembetiko (Costas Ferris, 1983)

Dit seizoen openen we onze kleine Taalhuis-bioscoop om een aantal verborgen parels van de mediterrane cinema te laten zien. Elke maand vertonen we een film in een taal die we op onze school aanbieden. Iedere taalliefhebber is welkom!

Deze maand is het de beurt aan Griekenland, dus we kijken Rembetiko (1983) van Costas Ferris.

Programma
19.00 – 19.15 – Introductie
19.00 – 21.15 – Film
21.15 – 22.00 – Nabespreking

*Toegang is inclusief een drankje. De film is Engels ondertiteld, introductie en nabespreking zijn in het Engels of Grieks (afhankelijk van de voorkeur van het publiek).

Wat te verwachten
Voor de vertoning krijg je een korte introductie van een van onze docenten, die je een indruk geeft van de context, en de kenmerken van de film en de regisseur. Een gids waarmee je er het maximale uit kunt halen.

Na afloop van de film zijn er korte conversatie-activiteiten, waarin we napraten over wat we gezien hebben en bespreken wat ons allemaal opviel. Dat mag in de doeltaal, maar het hoeft niet. De films zijn in het Engels ondertiteld.

Over de film
Rembetiko-muziek is het Griekse equivalent van de blues, en brak begin twintigste eeuw door als muziekstijl die vooral werd beoefend door vluchtelingen uit Smyrna (het huidige İzmir). Zo ook Marika Ninou, de jonge zangeres die centraal staat in deze gefictionaliseerde biopic. Je ziet hierin hoe ze haar eerste muzikale stappen zet in de achterstraatjes van Piraeus, en het uiteindelijk schopt tot de nachtclubs van Chicago. Rembetiko werd bekroond op de festivals van Thessaloniki en Berlijn.

Meer Griekse cultuur:

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.