Valentijnsdag: onze cursist Gordon schreef een lied in het Nederlands

Onze cursist Nederlands schreef een valentijnslied – in het Nederlands!

Foto boven: Gordons gitaarcollectie. ‘Ik gebruik elke dag een andere gitaar.’

 

Omdat het vandaag Valentijnsdag is, hebben we twee cadeautjes voor je! Ten eerste kun je je vandaag met twee personen inschrijven voor een evenement naar keuze, voor de prijs van één (laat in het opmerkingenveld weten wat de naam en e-mailadres van je +1 is). Daarnaast willen we je graag een mooi valentijnsliedje laten horen dat onze cursist Nederlands Gordon – in het Nederlands – heeft geschreven. Luister ernaar en lees er alles over in dit blog!

 

Elke dinsdag en donderdag gaat Gordon naar zijn cursus Nederlands (B1-niveau) bij Taalhuis Amsterdam. Hij is ook muzikant, en na een van zijn lessen was hij dusdanig geïnspireerd dat hij er een lied over schreef: The Lesson.

 

 

Lieke, zijn docent op dinsdag, voelde zich vereerd toen hij het aan haar liet horen, maar ze daagde hem ook uit om nog een stap verder te gaan: of hij ook nog even een lied in het Nederlands kon schrijven. Nou, dat kon hij wel! Gordon schreef een valentijnslied genaamd Ik hou van jou, en dat willen we je natuurlijk niet onthouden, zo op Valentijnsdag.

 

 

De songtekst vind je onderaan deze pagina. We stelden Gordon ook een paar vragen over zijn muziek, en hoe hij het vond om zijn allereerste liedje in het Nederlands te schrijven.

 

Hoi Gordon! Kun je iets over jezelf als muzikant vertellen?
Ik beschouw mezelf als een enthousiaste amateurmuzikant. Ik maak simpele liedjes over van alles, met gitaar en stem. Ik ben ook trots op de muziek die ik maak met mijn buurman. Onze groep heet Bridge11 en we maken samen space rock. Onze muziek is te vinden op Spotify, Apple Music en Bandcamp.

 

Deze maand schrijf ik liedjes op FAWM (February Album Writing Month), [een platform waarop muzikanten worden uitgedaagd om in februari om de dag een nieuw liedje te schrijven]; daar kun je ook The Lesson and Ik hou van jou vinden.

 

Van wat voor muziek hou je zelf?
Ik hou van Bob Dylan, The Who, David Bowie, Spiritualized, Ron Sexsmith en nog veel meer.

 

Wat vind je van Nederlandstalige muziek? Heb je favoriete liedjes?
Eerlijk gezegd luister ik niet echt veel naar Nederlandse muziek, maar natuurlijk heb ik er veel respect voor en zou ik er meer naar moeten luisteren. Ik hou echt van Jacques Brel, maar ik denk dat hij een Belg was! (Ik vind Amsterdam een prachtig nummer.) Ik vind de liedjes van Boudewijn de Groot ook goed.

 

 

Hoe vond je het om liedjes in het Nederlands te schrijven?
Het is moeilijk om in het Nederlands te schrijven omdat de zinsbouw de cadans lastig maakt. Ik begon met de simpele zin ‘Ik hou van jou’ en toen zocht ik andere dingen om te zeggen.

 

Wat vond je moeilijk en wat juist makkelijk?
De uitspraak was soms moeilijk, dus ik probeerde de zinnen kort te maken. Maar de melodie was niet al te moeilijk om te schrijven.

 

Waar moet een goed valentijnslied volgens jou aan voldoen?
Dat is een goede vraag. Ik luister niet echt veel naar ze, maar ik denk dat ze eenvoudig moeten zijn. Voor mij zit emotie ook in de stem en de tekst.

 

Heb je zelf nog valentijnsplannen?
Niet echt, misschien een lekkere maaltijd met mijn vrouw, en natuurlijk bloemen voor haar.

 

Dank je wel!

 

Songtekst

 

Wat moet ik doen, wat moet ik zeggen?
Wat moet ik zeggen om je te maken blijven?
Ik kan alleen maar zeggen, ik hou van jou
En elk klein ding dat je doet

 

Ik hou van je geest,
En de manier waarop je met het leven omgaat
je glimlach straalt in de zon
Ik wil alleen met jou zijn
Ik hou van jou

 

Jij maakt mijn leven compleet
jij geeft betekenis aan mijn dag
Wat meer kan ik zeggen
Ik hou elke dag meer van jou

 

Ik hou van jou
Ik hou van jou

 

(c) Tekst en muziek: Gordon Todd (2023).

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.