Wat is A1 of B2? Het ERK in onze cursussen Italiaans

Wat betekenen A1, A2, B1, B2 en C1? Het ERK in onze cursussen Italiaans

Wat betekenen A1, A2, B1, B2 en C1? Het ERK in onze cursussen Italiaans

Als je je inschrijft voor een taalcursus, kom je al snel de termen A1, A2, B1, B2 en C1 tegen – indicaties voor je niveau. Maar wat betekent welke precies? Wat kun je zeggen, horen, schrijven en lezen nadat je welk niveau hebt afgerond?

ERK

Deze termen maken deel uit van het Gemeenschappelijk Europees referentiekader, kortweg ERK – een richtlijn voor verschillende Europese talen om het niveau te beoordelen waarop iemand een taal beheerst. Het heeft betrekking op de vier belangrijkste taalvaardigheden: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Het is verdeeld in drie grote groepen (A, B en C), die weer worden onderverdeeld in zes niveaus: A1, A1, A2, B1, B2, C1 en C2. Hieronder zie je hoe wij deze niveaus hebben vertaald naar onze cursussen Italiaans:

De A-niveaus: basisgebruiker

ERK Italiaans A1

Onze cursussen voor beginners zijn onderverdeeld in twee niveaus. Voor de cursus A1.1 is geen voorkennis van het Italiaans vereist. Je leert jezelf voor te stellen, iets over jezelf vertellen en vragen stellen, maar ook oefenen met bestellen bij een restaurant, het boeken van een kamer en het vragen van informatie.

In de cursus A1.2 leer je informatie opvragen in een winkel of op de markt, plaatsen beschrijven en om hulp en advies vragen. Je praat ook over eten en Italiaanse eetgewoonten en voert gesprekken over gebeurtenissen in het verleden.

Je kunt het A1-niveau afronden door de A1-verdiepingscursus te volgen, waarin je opfrist wat je tot nu toe hebt geleerd. Deze cursus helpt je om de taal niet alleen passief, maar ook actief te gebruiken.

Na het afronden van het A1-niveau kun je:
– Zeer basale uitdrukkingen begrijpen en gebruiken
– Jezelf voorstellen en anderen vragen stellen over persoonlijke informatie
– Eenvoudig communiceren zolang de ander langzaam en duidelijk spreekt

ERK Italiaans A2

Het A2-niveau is opgedeeld in drie delen. In de A2.1-cursus breid je je vaardigheden uit door dagelijkse activiteiten te oefenen en leer je over ervaringen uit het verleden te praten.

In de cursus A2.2 breid je je spreekvaardigheid uit, door te praten over je behoeften en verlangens, voedselvoorkeuren en gewoonten, en leer je wat je moet zeggen tijdens het reizen of een bezoek aan de dokter.

In de cursus A2.3 leer je hoe je je mening kunt uiten, je excuses aanbieden, je buurt, je huis en mensen beschrijven, advies geven en praten over vrije tijd.

Je kunt het A2-niveau afronden door de A2-verdiepingscursus te volgen, waarin je opfrist wat je tot nu toe hebt geleerd. Deze cursus helpt je om de taal niet alleen passief, maar ook actief te gebruiken. Daarnaast is het bedoeld voor iedereen die al een tijd geleden Italiaans heeft geleerd en basiskennis wil opfrissen.

Vanaf dit niveau kun je ook onze A2-B1 conversatiecursus volgen, als je je spreekvaardigheid wilt verbeteren. Of je kunt meedoen aan een van onze specials: conversatiecursussen met thema’s als muziek en koken.

Na het behalen van niveau A2 kun je:
– Belangrijke uitdrukkingen gebruiken voor onderwerpen als winkelen, familie en werk
– Routinematige taken uitvoeren waarvoor je direct informatie moet uitwisselen
– Snel reageren middels eenvoudig taalgebruik

De B-niveaus: onafhankelijke gebruiker

ERK Italiaans B1

Het B1-niveau is verdeeld in drie delen. In de cursus B1.1 oefen je met het uiten van je mening, overeenstemming bereiken en meningsverschillen bespreken, twijfels uiten en hypothesen formuleren. Ook leer je te klagen, telefoongesprekken te voeren en hulp te vragen, en een essentieel onderdeel van de Italiaanse taal en cultuur: spreken met je handen!

In de cursus B1.2 praat je over de Italiaanse samenleving en voor- en nadelen, en leer je advies te geven, hypothesen te formuleren over het verleden en te praten over eerdere ervaringen. Je leert over de Italiaanse cultuur in zijn volle breedte: van literatuur tot nationale feestdagen.

In de cursus B1.3 leer je over de Italiaanse geschiedenis en cultuur, en beroemde Italiaanse mensen en plaatsen. Je ontwikkelt je communicatieve vaardigheden die nodig zijn in verschillende soorten situaties, om twijfels, ironie en ongeloof te uiten, en om uitleg te vragen.

Je kunt het B1-niveau afronden door de B1-verdiepingscursus te volgen, waarin je opfrist wat je tot nu toe hebt geleerd. Deze cursus helpt je om de taal niet alleen passief, maar ook actief te gebruiken. Daarnaast is het bedoeld voor iedereen die al een tijd geleden Italiaans heeft geleerd en basiskennis wil opfrissen.

Op dit niveau kun je ook onze A2-B1 conversatiecursus volgen, als je je spreekvaardigheid wilt verbeteren. Of je kunt meedoen aan een van onze specials: conversatiecursussen met thema’s als muziek en koken.

Na het afronden van het B1-niveau kun je:
– Gesprekken voeren over familie, werk, school en vrije tijd
– Je uit de voeten maken tijdens het reizen
– Eenvoudige teksten schrijven over persoonlijk belangrijke onderwerpen
– Ervaringen, gebeurtenissen, dromen, ambities en meningen beschrijven

ERK Italiaans B2

Het B2-niveau is verdeeld in drie delen. In de cursus B2.1 spreek je over complexere vraagstukken en leer je je mening te verdedigen en je intenties te uiten.

In de cursus B2.2 praat je over thema’s als films, kunst en culturele evenementen, en leer je hoe je kritiek, maar ook waardering kunt uiten. Je oefent met gedetailleerde beschrijvingen geven van objecten, situaties en mensen.

In de cursus B2.3 leer je op nieuwe manieren twijfels en oordelen te uiten, complimenten te geven en om advies te vragen.

Je kunt het B2-niveau afronden door de B2-verdiepingscursus te volgen, waarin je opfrist wat je tot nu toe hebt geleerd. Deze cursus helpt je om de taal niet alleen passief, maar ook actief te gebruiken. Daarnaast is het bedoeld voor iedereen die al een tijd geleden Italiaans heeft geleerd en basiskennis wil opfrissen.

Vanaf dit niveau kun je ook onze B2-conversatiecursus volgen, als je je spreekvaardigheid wilt verbeteren. Of je kunt meedoen aan een van onze specials: conversatiecursussen met thema’s als muziek en koken.

Na het afronden van het B2-niveau kun je:
– De belangrijkste boodschappen van een complexe tekst begrijpen
– Spontane interacties hebben zonder dat sprekers hun taal moeten aanpassen
– Gedetailleerde teksten schrijven over een breed scala aan onderwerpen

De C-niveaus: bekwame gebruiker

ERK Italiaans C1

Het C1-niveau is verdeeld in drie delen. In de cursus C1.1 oefen je met discussies voeren op de Italiaanse manier, inclusief veel uitdrukkingen, en gedachten en emoties als woede en verbazing te uiten. Ook maak je kennis met regionale dialecten van het Italiaans.

In de cursus C1.2 leer je reflecteren op de Italiaanse taal en kijk je naar je eigen leerproces. Je bestudeert de verschillende manieren waarop je je standpunt, verlangens, twijfels en klachten kunt delen en leert neologismen en idiomatische uitdrukkingen te gebruiken.

In de cursus C1.3 bespreek je verschillende onderwerpen die te maken hebben met de Italiaanse manier van leven, en Italiaanse literatuur, muziek en wetenschap, maar ook hoe de Italiaanse taal verandert door de tijd en hoe je de veranderende samenleving daarin terugziet.

Je kunt het C1-niveau afronden door de C1-verdiepingscursus te volgen, waarin je opfrist wat je tot nu toe hebt geleerd. Deze cursus helpt je om de taal niet alleen passief, maar ook actief te gebruiken. Daarnaast is het bedoeld voor iedereen die al een tijd geleden Italiaans heeft geleerd en basiskennis wil opfrissen.

Vanaf dit niveau kun je ook onze C1-conversatiecursus volgen, als je je spreekvaardigheid wilt verbeteren. Of je kunt meedoen aan een van onze specials: conversatiecursussen met thema’s als muziek en kunst.

Nadat je het C1-niveau hebt afgerond, kun je:
– Een breed scala aan langere en moeilijkere teksten of gesprekken begrijpen
– Ideeën uiten zonder al te veel naar woorden te zoeken
– De taal effectief gebruiken in zowel sociale, academische als professionele situaties
– Gestructureerde en gedetailleerde teksten schrijven over complexe onderwerpen

ERK Italiaans C2

Het C2-niveau is opgedeeld in drie delen. In de cursus C2.1 bestudeer je de subtiele verschillen tussen geschreven en gesproken taal, praat je over het nieuws en wetenschap en leer je meer over Italiaanse accenten, neologismen en interpunctie.

In de cursus C2.2 houd je je bezig met literatuur en toespraken, romans en sprookjes en de geschreven pers. Je werkt aan vaardigheden zoals het maken van aantekeningen en het interpreteren van abstracte en humoristische teksten.

In de cursus C2.3 ga je aan de slag met verschillende communicatieve teksten. Je analyseert ze en leert meer over bureaucratische en juridische taal, maar je komt ook verschillende dialecten en accenten tegen uit verschillende Italiaanse regio’s. Verder ga je oefenen met de uitspraak van moeilijke Italiaanse klanken.

Je kunt het C2-niveau afronden door de C2-verdiepingscursus te volgen, waarin je opfrist wat je tot nu toe hebt geleerd. Deze cursus helpt je om de taal niet alleen passief, maar ook actief te gebruiken. Daarnaast is het bedoeld voor iedereen die al een tijd geleden Italiaans heeft geleerd en basiskennis wil opfrissen.

Op dit niveau kun je ook onze C1-conversatiecursus volgen, als je je spreekvaardigheid wilt verbeteren. Of je kunt meedoen aan een van onze specials: conversatiecursussen met thema’s als muziek en kunst.

Na het behalen van het C2-niveau kun je:
– Met groot gemak Italiaans lezen en schrijven
– Informatie uit verschillende bronnen samenvatten tot een samenhangend geheel
– Je precies uitdrukken in verschillende situaties

Bekijk alle cursussen
icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.