Film is een heel geschikt en leuk medium om een taal te leren. Bovendien vertelt film veel over de cultuur van een land of een streek. Daarom organiseert Taalhuis Amsterdam ieder jaar het Cineforum, een reeks filmvertoningen voor alle liefhebbers van Mediterrane talen en culturen.
Onderwerp van het Cineforum is dit jaar “migratie”. Migratie is een actueel onderwerp, dat ook met taalbarrières en omgang met verschillende talen en culturen te maken heeft. Elke maand vertonen we een film met een verhaal over migratie, telkens in een andere taal.
De opbrengst van de kaartverkoop van Cineforum gaat dit jaar naar Mediterranea Saving Humans, een organisatie die zich inzet voor migranten die in Zuid-Europa stranden. Taalschool Amsterdam steunt Mediterranea en haar projecten.
De filmavond begint met een korte introductie (in het Engels) waarbij onze docenten iets vertellen over het werk en de regisseur. Na de vertoning vindt een nagesprek plaats om op de inhoud in te gaan maar ook om – soms met een opdrachtje van de docent of in groepjes – te spreken in de taal die je aan het leren bent.
Deze maand vertonen we ‘Politiki Kouzina’ (2003) by Tassos Boulmetis.
Zaterdag, 7 december 2024, Gerard Doustraat 220
Duur: 1u 48m
Taal: Grieks, Turks, Engels
Ondertiteling: Engels
19:00 uur – Introductie
19:15 uur – Film
21:00 uur – Nagesprek
*Bij de kaartprijs is één drankje inbegrepen. De film heeft Engelse ondertiteling en de introductie en het nagesprek vinden plaats in het Turks en/of het Engels.
Over de film
Πολίτικη κουζίνα (Politiki Kouzina) gaat over de keuken van Konstantinoupoli, de Griekse naam voor Istanboel, vaak afgekort tot Poli (stad met een hoofdletter) omdat Istanbul lange tijd de belangrijkste stad van de Grieks-sprekende wereld is geweest. Eten en koken zijn in deze stad gekoesterde culturele traditie die in de loop van de roerige en ingrijpende geschiedenis van Turkije naar Griekenland zijn overgewaaid.
De keuken vormt de titel én het decor van de film ‘Politiki Kouzina’, een Griekse feelgoodfilm uit 2003 met een prachtige soundtrack gecomponeerd door Evanthia Reboutsika. De film is geregisseerd door Tassos Boulmetis en werd geweldig ontvangen bij het grote publiek. Naast andere prijzen is de film onderscheiden met Griekse Filmprijs (de Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου)
Fanis, een ietwat saaie, maar zeer bedreven professor in de astronomie en astrofysica reist naar Istanbul om zijn grootvader te bezoeken. Het is geen gewoon bezoek, opa Vassilis is stervende en Fanis en hij hebben elkaar al dertig jaar niet gezien. Hun laatste ontmoeting was in 1964 voordat Fanis en zijn familie de stad verlieten als gevolg van de Pogrom van Istanboel (1955-1978) die gepaard ging met door de regering aangezette rellen, pogroms en deportaties en die de Griekse ethnische minderheid in de stad van 135.000 naar 7.000 Grieken terugbracht.
Bij zijn terugkeer denkt Fanis terug aan zijn jeugd met zijn grootvader, een handelaar in specerijen, die als een mentor voor hem was, en aan het pijnlijke afscheid en het verlies van wat ooit zijn thuis was.