Film is een heel geschikt en leuk medium om een taal te leren. Bovendien vertelt film veel over de cultuur van een land of een streek. Daarom organiseert Taalhuis Amsterdam ieder jaar het Cineforum, een reeks filmvertoningen voor alle liefhebbers van Mediterrane talen en culturen.
Onderwerp van het Cineforum is dit jaar “migratie”. Migratie is een actueel onderwerp, dat ook met taalbarrières en omgang met verschillende talen en culturen te maken heeft. Elke maand vertonen we een film met een verhaal over migratie, telkens in een andere taal.
De opbrengst van de kaartverkoop van Cineforum gaat dit jaar naar Mediterranea Saving Humans, een organisatie die zich inzet voor migranten die in Zuid-Europa stranden. Taalschool Amsterdam steunt Mediterranea en haar projecten.
De filmavond begint met een korte introductie (in het Engels) waarbij onze docenten iets vertellen over het werk en de regisseur. Na de vertoning vindt een nagesprek plaats om op de inhoud in te gaan maar ook om – soms met een opdrachtje van de docent of in groepjes – te spreken in de taal die je aan het leren bent.
Deze maand vertonen we ‘The Dove Flyer’ (2013) van Nissim Dayan.
Datum en plaats: zaterdag 19 oktober 2024 in de Muiderstraat 24
Duur: 1u 45m
Taal: Hebreeuws, Arabisch en Bagdad Joods-Arabisch
Subtitles: English
Programma
19:00 – Introductie
19:15 – Film
21:00 – Gesprek
*Bij de kaartprijs is één drankje inbegrepen. De film heeft Engelse ondertiteling en de introductie en het nagesprek vinden plaats in het Engels.
Over de film
“The Dove Flyer” (מפריחהיונים) is een film uit 2013 van Nissim Dayan, die de film niet alleen regisseerde maar ook het scenario schreef naar de gelijknamige roman van de in Irak geboren Joodse schrijver Eli Amir.
De film beschrijft de laatste dagen van de Joodse gemeenschap in Bagdad in de jaren ’50 van de vorige eeuw aan de vooravond van de Joodse uittocht uit de Arabische wereld (Alia)naar het land van Israël. Deze gemeenschap was ’s werelds oudste Joodse gemeenschap en maakte een groot deel van de bevolking van Bagdad uit. Door de ogen van een 16-jarige jongen zien we hoe deze gemeenschap heen en weer geslingerd wordt tussen historische en culturele banden met Irak enerzijds en steun aan het opkomende land Israël.
The Dove Flyer houdt stereotypes van Arabische Joden in Israël en in de Arabische wereld kritisch tegen het licht. De film neemt een belangrijke plek in in de Israëlische cinema als een nieuw type Mizrahi film, dat zich afzet tegen gebruikelijke stijl van de Borakas film, waarin Mizrahi Joden als achterlijk worden afgebeeld.De film werd in Israël positief ontvangen, omdat het het lijden van de Arabische Joden belicht en het geweld waarvan zij slachtoffer waren voordat zij immigreerden, terwijl zij in Israël ook maar een marginale positie kregen toebedeeld.