Italiaanse muziek voor tijdens je roadtrip in Italië - Taalhuis Amsterdam

Italiaanse muziek voor tijdens je roadtrip in Italië

Ga je op roadtrip in Italië? Hier is een Spotify-afspeellijst vol oude en nieuwere Italiaanse nummers voor onderweg! (Zie onderaan de pagina.)

 

Het eerste lied dat waarschijnlijk bij de meeste mensen opkomt bij de combinatie ‘Italië’ en ‘reizen’ is toch wel Sì, viaggiare van Lucio Battisti – een van de populairste nummers van deze Italiaanse singer-songwriter. 1977, een vleugje Motown en een metafoor voor het leven als roadtrip.

 

Pino Daniele (1981) en Nu Genea (2022) komen allebei uit Napels, maken allebei onweerstaanbare disco en combineren allebei het Napolitaans met andere talen – dus raak niet in paniek als je er niks van begrijpt. Het is niet jouw schuld :).

 

The Giornalisti (2018) en Colapesce/Dimartino (2021) zitten in de afspeellijst met twee van de grootste Italiaanse hits uit de afgelopen jaren. Perfecte soundtracks voor wanneer je langs de zonnige Italiaanse kust aan het karren bent.

 

Estate werd in 1960 geschreven door Bruno Martino en werd later een belangrijk jazznummer dat gecoverd zou worden door muzikanten als Joao Gilberto en Chet Baker. In de lijst staat een versie van Giorgio Poi (2020), die wat radiovriendelijker is. Deze versie is zeer geschikt voor de zomer – hij werd dan ook speciaal gemaakt voor de Netflix-serie Summertime.

 

Buon viaggio is Italiaans voor “goede reis”, en het is ook nog eens de titel van een nummer van Cesare Cremonini (2015). Moet ik nog uitleggen waarom-ie in deze playlist staat?

 

In 2005 ging de rockband Negrita op roadtrip door Zuid-Amerika, waar ze een van hun grootste hits schreven: Rotolando verso Sud. Vooral erg geschikt voor als je door Puglia of Sicilië rijdt.

 

De band La Rappresentante di Lista is vooral de afgelopen twee jaar erg succesvol geweest. Hun nummer Ciao ciao (2022) is een gigantische hit: het ritme is up-tempo en het refrein catchy. Het gaat zo: “Con le mani, Ciao ciao. Con i piedi, Ciao ciao. E con la testa, con il petto, con il cuore Ciao ciao. E con le gambe, con il culo, coi miei occhi: ciao!” (“Met mijn handen, ciao ciao. Met mijn voeten, ciao ciao. En met mijn hoofd, met mijn borst, met mijn hart, ciao ciao. Met mijn benen, met mijn kont, met mijn ogen, ciao ciao!”).

 

Tot slot, een melancholische, mellow tune van Max Gazzè en Niccolò Fabi. Vento d’estate kwam uit in 1998 en het refrein gaat als volgt: “Vento d’estate, Io vado al mare, voi che fate? Non mi aspettate… Forse mi perdo.” (“Zomerwind, ik ga naar de zee, wat zijn jouw plannen? Wacht niet op mij hoor, ik raak misschien verdwaald.”).

 

Blog door docent Italiaans Luca.

 

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.