Luister onze Italiaanse zomerhit-playlist – Spiaggia Italiana - Taalhuis Amsterdam

Luister onze Italiaanse zomerhit-playlist – Spiaggia Italiana

Elke zomer wordt de Italiaanse radio bestormd door tormentoni estivi. Oftewel: zomerhits, die je overal hoort op de radio, tv en social media, en in alle cafés.

 

Tormentone is een Italiaanse term voor catchy nummers waar veel herhaling in zit, die steeds maar in je hoofd blijven zitten. Het woord bestaat uit het zelfstandig naamwoord tormento – wat kwelling, marteling of plaag  betekent – en het achtervoegsel one, een vergrootwoord. Letterlijk is het dus iets vrij vervelends, maar tegelijkertijd kun je het vertalen als typisch zomerdeuntje.

 

In onze afspeellijst vind je oudere en nieuwere tormentoni estivi. Abbronzatissima (1963) bijvoorbeeld, het door Ennio Morricone gearrangeerde nummer waarmee Edoardo Vianello in de jaren zestig furore maakte als koning van de tormentoni estivi, maar ook La Dolce Vita (2022) van Fedez, die de afgelopen jaren meerdere zomerhits op zijn naam schreef. Fedez is een van de bekendere Italiaanse rappers, en hij is getrouwd met een net zo bekende influencer, Chiara Ferragni. Als duo staan ze ook wel bekend als Ferragnez.

 

In de tussentijd waren er ook zomerhits met opvallende treurige teksten, zoals Un’Estate al Mare (1982), dat Franco Battiato schreef voor Giuni Russo. Het gaat over een sekswerker die ervan droomt om te stoppen met werken en erop uit te trekken. Of neem Maracaibo (1981), een verhaal over passie en Cubaanse guerrilla.

 

Er staan ook tormentoni estivi-klassiekers tussen als Mare Mare (1992) van Luca Carboni – voorloper van de It-pop – en de Righeira-broers, die ook in het Spaans zongen (Vamos a la Playa) en zo internationale hits uitbrachten.

 

De meest recente hit die in de lijst staat is Ballo a Mezzanotte (2022) van Elodie, die een groot voorvechter is van de LHBTQIA+-beweging.

 

Je kunt de playlist hieronder beluisteren. Een uitgelezen kans om je Italiaanse vrienden te verrassen met je grondige kennis op het gebied van Italiaanse zomerhitjes!

 

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.