'Nederland in zintuigen' door cursist Nederlands Jo Conradie - Taalhuis Amsterdam

‘Nederland in zintuigen’ door cursist Nederlands Jo Conradie

Wat ruik je als je in Nederland bent? Welke geluiden hoor je? Voor een van de opdrachten in onze B1.3-cursus Nederlands, schrijven cursisten een korte tekst over hoe ze Nederland waarnemen via alle verschillende zintuigen. Lees hier deze wonderschone bijdrage van onze cursist Jo Conradie!

 

Niets belichaamt Nederland meer voor mij dan de fietstocht naar de kust. Als ik begin, fiets ik voorbij de smalle huizen uit kleine rode bakstenen. De wielen van de fiets kletteren over de kasseien. Ik hoor het geschreeuw van medefietsers, die als Nederlanders geen maatstaf hebben hoe luid hun stem is. De stilte van de platteland vervangt uiteindelijk de kinderen, die op straat spelen. Ik ruik de verse lucht en de geur van de aarde na de regen van vannacht. De stilte wordt onderbroken door de plof van een eend, die het kanaal vanaf de oever invaart. Het ritmische tikken van de fiets gaat verder. Ik laat de vlakke platteland achter mij, terwijl ik van de heuvels glijd richting de lege onheilspellende duinen. Nu voel ik de wind, terwijl ik vecht naar de kust. Ik trap door, totdat ik de zout water proef en de viskraam kan ruiken. Dan zie ik ineens de zee.

Lees ook de tekst van een andere cursist:

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.