Gedachten over taal en cultuur (by Elena Kochova) - Taalhuis Amsterdam

Gedachten over taal en cultuur (by Elena Kochova)

Elena studies Dutch in one of our C1.1 classes. Below you can read the beautiful outcome of her assignment about language and culture ‘How learning a language enriched my life’.

—–

Het leren van een tweede taal heeft mijn leven verrijkt”

Het leren van een nieuwe taal is een mooie en verrijkende ervaring. Het moment waarop je plotseling helemaal kan begrijpen wat wordt gezegd is geweldig. Het is natuurlijk niet letterlijk plotseling – eigenlijk is het een heel lang proces – maar het voelt alsof je opeens kan zeggen dat je een nieuwe taal echt spreekt!

Het is als een sprookje dat een beetje eng begint maar een mooi einde heeft. En waarom is het zo’n mooi einde? Nou, laten we beginnen met het feit dat je buitenlandse boeken in het origineel kunt lezen. Ook als je niet alles woord voor woord begrijpt, is dat niet bijzonder als je een leuk boek tegenkomt (ook al is het maar een kinderboek!)?

Het begrijpen van de teksten van buitenlandse liedjes is ook heel mooi, toch? Je wilt die liedjes zelfs vaker horen, omdat je weet waar ze het over hebben. En je wilt steeds nieuwe horen, want daardoor leer je meer van de cultuur die achter die taal ligt. De taal kennen helpt zeker om de cultuur te leren kennen en bij het integreren als je in het buitenland woont.

Om tenslotte een praktischer voorbeeld te geven: je reist naar buitenland waar een voor jou bekende taal wordt gesproken en je kan gewoon de mensen op straat begrijpen! Je begrijpt wat er op een bord op het treinstation staat of wat door de luidspreker wordt gezegd. Als je de weg kwijtraakt, kan je dat mensen gewoon in hun taal vragen. En in de eetcafé’s heb je geen Engelse menukaart nodig! Dat is voor mij geweldig.

Daarom denk ik dat hoe meer talen je spreekt, hoe rijker je wordt. Ook als je ze niet vloeiend spreekt. Ik wil graag dat mijn kinderen veel talen leren!

 

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.