Amsterdam 750 jaar: Historische wandeltour met docent Onno

Amsterdam 750 jaar: Historische wandeltour met docent Onno

Amsterdam viert in 2025 zijn 750ste verjaardag. Op 27 oktober 1275 maakte Floris V, de graaf van Holland, voor het eerst melding van een kleine nederzetting aan de Amstel (‘Amestelledamme’) en zijn bewoners. Hij gaf hun het privilege om zonder het betalen van tol door het Graafschap Holland te reizen. Dit privilege wordt gezien als de basis voor de opkomst en bloei van Amsterdam als handelsgrootmacht in de 17e eeuw. Van 1300 tot 1700 bouwde de stad zijn (beruchte) handelsnetwerk op en groeide het inwonersaantal uit van 1000 tot 200.000 mensen, waarbij vele gebruiken van heinde en verre werden overgenomen. Als je tegenwoordig door het historische centrum van Amsterdam wandelt, is deze geschiedenis nooit ver weg.

Tijdens deze wandeling neemt onze docent Nederlands en historicus Onno je mee op een reis door de tijd. Vanaf de Dam – de dam in de rivier waar de eerste bewoners woonden – volgen we de sporen van de stadsuitbreidingen. We passeren de gevels van gebouwen zoals Sweelinck, Spinoza en Rembrandt ze zagen. We steken kanalen over die zijn gegraven door de generaties die de stad hebben gebouwd. We zoeken naar de overblijfselen van lage en hoge cultuur, rijk en arm, slavernij en vrijheid.

In anderhalf uur verken je de bekende en onbekende pareltjes van historisch Amsterdam.

Het programma:

10:00 – You’ll meet Onno at the entrance of the Amsterdam Museum and visit the museum with his guidance.
11:30 – After the museum, the walk starts for all levels and will be in Dutch. For A-level participants, our Dutch teacher Johannes will be translating into English.

De prijs is exclusief toegang tot het museum – daarvoor kun je hier een kaartje kopen. Je kunt je hieronder inschrijven voor de wandeltour. Laat alsjeblieft in het opmerkingenveld weten wat je niveau is.

Over geschiedenis gesproken:

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.