Film is een heel geschikt en leuk medium om een taal te leren. Bovendien vertelt film veel over de cultuur van een land of een streek. Daarom organiseert Taalhuis Amsterdam ieder jaar het Cineforum, een reeks filmvertoningen voor alle liefhebbers van Mediterrane talen en culturen.
Onderwerp van het Cineforum is dit jaar “migratie”. Migratie is een actueel onderwerp, dat ook met taalbarrières en omgang met verschillende talen en culturen te maken heeft. Elke maand vertonen we een film met een verhaal over migratie, telkens in een andere taal.
De opbrengst van de kaartverkoop van Cineforum gaat dit jaar naar Mediterranea Saving Humans, een organisatie die zich inzet voor migranten die in Zuid-Europa stranden. Taalschool Amsterdam steunt Mediterranea en haar projecten.
De filmavond begint met een korte introductie (in het Engels) waarbij onze docenten iets vertellen over het werk en de regisseur. Na de vertoning vindt een nagesprek plaats om op de inhoud in te gaan maar ook om – soms met een opdrachtje van de docent of in groepjes – te spreken in de taal die je aan het leren bent.
Deze maand vertonen we ‘Umuda Yolculuk’ (1990) van regisseur Xavier Koller.
Duur: 1u 45m
Taal: Duits, Italiaans, Turks
Ondertiteling: Engels
Programma
19:00 uur – Introductie
19:15 uur – Film;
21:00 uur – Nagesprek
*Bij de kaartprijs is één drankje inbegrepen. De film heeft Engelse ondertiteling en de introductie en het nagesprek vinden plaats in het Turks en/of het Engels.
Over de film
‘Umuda Yolculuk’ (een Zwitserse-Turkse productie, Duitse titel “Reise der Hoffnung”) vertelt het verhaal van een Koerdische plattelandsfamilie uit Turkije, die illegaal probeert te emigreren naar Zwitserland, een land dat ze slechts kennen als plaatje op een ansichtkaart.
We volgen de reis van de familie Öztürk van het oosten van Turkije naar Zwitserland waar ze een welvarend leven met nieuwe kansen op werk en geluk hopen op te bouwen. Het is een gevaarlijke reis vanwege de natuurlijk barrières die overwonnen moeten worden maar meer nog vanwege discriminatie en uitsluiting. Desondanks geeft de familie niet op. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming beseft de familie dat de weg naar een beter leven nu pas echt begint.
Een harde en eerlijke film over de realiteit van emigreren. De film is geregisseerd door Xavier Koller en is in 1991 onderscheiden met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.
Saturday 18 January 2025