Mücver en Kısır: Turkse Taalkeuken met Filiz

Zo maak je de Turkse gerechten kısır en mücver klaar

De volgende stop van de Taalkeuken-reeks, waarin we maaltijden uit het hele Middellandse Zeegebied bereiden, is Turkije. Deze keer maken we kısır en mücver klaar, twee eenvoudige maar heerlijke gerechten die erg populair zijn in de Turkse keuken. Hieronder lees je een kleine sneak peek voor de workshop op 1 april!

 

Wat is mücver?

Mücver is een verzamelnaam voor een plantaardige pannenkoek. Aangezien de meest populaire versie met courgettes wordt gemaakt, krijg je als je alleen ‘mücver’ op een menu leest hoogstwaarschijnlijk een mücver op basis van courgette (kabak mücveri). Andere versies zijn aardappelmücver (patates mücveri), preimücver (pırasa mücveri) of wortelmücver (havuç mücveri) en vele andere, afhankelijk van je creativiteit of hoe graag je geen voedsel wilt verspillen.

 

Wat mij opviel toen ik opgroeide in Turkije, en wat na verloop van tijd ook een gewoonte werd bij mijzelf, is dat we vaak geneigd zijn om mücver te maken omdat we de restjes van een ander gerecht niet willen verspillen. Als het hoofdgerecht van het avondeten bijvoorbeeld kabak dolması (gevulde courgettes) is, is er geen reden om niet ook mücver op tafel te zien, bereid met de courgettekernen en de stelen van de greens met wat andere essentiële ingrediënten (zie hieronder) die je normaal gesproken in altijd wel in je keukenkast hebt.

 

Dit alles betekent niet dat je altijd een ander gerecht moet maken om een excuus te hebben voor mücver. Maak en eet het wanneer je maar wilt!

 

Ingrediënten (Melzemeler):

Courgette (kabak)
Verse dille (taze dereotu)
Verse peterselie (taze maydanoz)
Lente-uitjes (taze soğan)
Ei (yumurta)
Tarwebloem (buğday unu)
Zout (tuz)
Zwarte peper (kara biber)
Gedroogde munt (kuru nane)
Olijfolie (zeytin yağı)

 

Saus (Sos):

Yoghurt (yoğurt)
Dille (dereoti)
Water (su)

 

In de workshop maken we mücver met de overgebleven stengels van groenten die we in kısır stoppen.

 

Wat is Kısır?

Kısır is een populaire Turkse salade gemaakt met fijne bulgur, tomaten- en peperpasta, verse groenten, kruiden en specerijen. Het is in feite de Turkse versie van tabouleh. Volgens het Etymologische woordenboek van de hedendaagse Turkse taal van Nişanyan komt de naam van het gerecht van het Arabische woord kasīr كسير, wat gebroken betekent, of in het Turks kırık. Logisch, want het hoofdingrediënt van het gerecht, fijne bulgur (ince bulgur), wordt ook wel eens gebroken bulgur (kırık bulgur) genoemd.

 

De ingrediënten (malzemeler) en het recept (tarif) kunnen variëren, maar dit is hoe ik mijn kısır zelf het lekkerst vind:

 

Ingrediënten (Malzemeler):

Fijne bulgur (ince bulgur)
Heet water (sıcak su)
Tomatenpuree (domates salçası)
Peperpasta (biber salçası)
Olijfolie (zeytin yağı)
Lente-uitjes (taze soğan)
Verse peterselie (taze maydanoz)
Verse dille (taze dereotu)
Knoflook (sarımsak)
Komkommer (salatalık)
Augurken (turşu)
Granaatappelmelasse (nar ekşisi)
Citroensap (limon suyu)
Gedroogde munt (kuru nane)
Komijn (kimyon)
Sumak (sumak)
Zout (tuz)

 

Eet smakelijk! Afiyet olsun!

 

Dit blog werd geschreven door docent Turks Filiz.

Kısır en mücver worden vaak geserveerd bij deze Turkse traditie:

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.