Prrr ta li loe! - Student Ludovica tells all about Pluk van de Petteflet - Taalhuis Amsterdam

Prrr ta li loe! – Student Ludovica tells all about Pluk van de Petteflet

Next season’s Dutch B1+ Book Club starts on September 16 and is about the classic and beloved Dutch children’s book: Pluk van de Petteflet (by Annie M.G Schmidt). Our Italian student Ludovica joined last season’s Book Club about this imaginative and funny book and tells us all about it in her blog! (in Dutch)

 

SPOILER ALERT – Stop reading now if you want to enter the next edition of the Book Club without any prior knowledge 🙂

 

Ludovica: “Pluk van de Petteflet was mijn eerste boek in het Nederlands. Het is een kinderboek, maar de verhalen die erin worden beschreven en het gedrag van de verschillende karakters maken het ook voor de oudere een prachtig boek om te lezen. Het boek vertelt over Pluk, een heel vrolijk en moedig kind, die aan het begin van het verhaal een thuis vindt in de Petteflet, een groot wooncomplex waar hij alle personages uit het boek ontmoet. Pluk ontmoet veel vrienden, dieren en mensen, zoals Zaza de kakkerlak, Dollie de duif, Karel de meeuw, meneer Pen, de familie Stampertjes en Aagje. Hij raakt ook bevriend met een schelp, de Lispeltuut, die hem altijd vertelt waar hij heen moet. Samen met hen probeert Pluk altijd mensen in nood te helpen en belandt in vele avonturen. De relatie van Pluk met deze personages is belangrijk voor de ontwikkeling van het boek: hoewel ze hem altijd om hulp vragen, laten ze Pluk nooit met rust en proberen ze hem altijd om te helpen, vooral Dollie en meneer Pen. Dit element is volgens mij erg belangrijk, omdat het de meeste aspecten van vriendschap laat zien, en hoe belangrijk het is om het juiste te doen maar ook op anderen te kunnen rekenen.

 

Pluk helpt de eekhoorn Duizeltje en het lange paard Langhoors van de Majoor, helpt Aagje om naar het strand te gaan om van mazelen te genezen, redt de eitjes van Leentje, de Torteltuin van de Parkmester en redt uiteindelijk ook de volwassenen die te veel hasselbramen hadden gegeten, helpt mevrouw Helderder om gelukkiger te worden en redt uiteindelijk ook de krullevaar. Ook negatieve personages, zoals de Parkmeester of mevrouw Helderder, zijn niet echt slecht: het zijn stereotypen van volwassenen die hun creativiteit verloren hebben. Daarom is het boek ook goed voor volwassenen, omdat alle avonturen van Pluk worden behandeld met de lichtheid van een kind, en je eraan herinnert hoe mooi het is om met vrienden naar het strand te gaan, in het bos te spelen of gewoon op de muren te tekenen. En ook ik zou graag mijn problemen willen oplossen met de hulp van een duif!

 

Wat ik het leukst vond, is de schrijfstijl van Annie Schmidt, zo subtiel en delicaat, maar met die juiste hint van sarcasme en ironie, die je er perfect aan herinnert dat je uiteindelijk echt het tegenovergestelde moet doen van wat je moeder zegt.”

 

Ludo

 

 

Want to read more work by our Dutch students?

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.