Meet our Dutch student Dariel - Taalhuis Amsterdam

Meet our Dutch student Dariel

‘Je kunt makkelijker een thuisgevoel in Nederland krijgen als je de taal spreekt.’

 

Een gesprek tussen Dariel Hernández Alemán, student in een B2.2-groep en zijn docent, Johannes.

 

J: Dariel, dank je wel dat je ons wil helpen door mee te doen aan dit interview! Waarom leer je Nederlands?

 

D: Ik leer Nederlands omdat ik in Nederland woon en ik denk dat ik de komende 15 of 20 jaar in Nederland zal blijven. Ik kwam uit Cuba hiernaartoe omdat ik als een blok ben gevallen voor Jacqueline. Ze spreekt goed Spaans dus ik wil haar taal ook goed spreken. Haar familie komt ook uit Nederland en het zijn superleuke mensen. Daarom wil ik ook in de familie geïntegreerd zijn maar ik zou ook graag in Nederland geïntegreerd willen zijn. Ik denk dat een nieuwe taal een nieuwe wereld is dus ik wil deze nieuwe wereld ontdekken en ervan profiteren.

 

J: Hoe heeft Nederlands leren je leven tot nu toe al veranderd?

 

D: Het gaat beter. Ik ben nu niet meer zoveel in de war. Ik ben me nu meer bewust van alles om me heen en ook meer onafhankelijk. Ik kan al meer conversaties volgen, bijvoorbeeld met mijn Nederlandse familie en ook op het nieuws. Dat vind ik leuk en het brengt me een stap verder. Ik voel me lekkerder als het goed gaat in het Nederlands en ik moet ook zeggen dat het me helpt om beter om te gaan met het gevoel van het missen van mijn familie en mijn land. Je kunt makkelijker een thuisgevoel in Nederland krijgen als je de taal spreekt. En ik denk dat door Nederlands te leren meer deuren kunnen worden geopend. Dus ik ben benieuwd wat de toekomst zal brengen!

 

J: Wat is je favoriete Nederlandse woord?

 

D: Dat is nog steeds ‘gezellig’. Een woord dat ik, toen ik nog op Cuba woonde, al kende van de Nederlandse cliënten. Gezellig is een leuk gevoel. Ik vind dat veel steden in Nederland erg gezellig zijn, de cafés, de bars… dat zie ik wel in Nederland.

 

J: Wat was het lastigste tot nu toe aan het Nederlands dat je moest leren en hoe heb je dat onder de knie gekregen?

 

D: Het is lastig voor mij om vloeiend te praten en conversaties te volgen, of over specifieke thema’s te praten omdat ik sommige constructies en vocabulaire mis. Ook de orthografie (spelling), het gebruik  van ‘de’ of ‘het’, preposities, onregelmatige werkwoorden, de volgorde van de woorden in de zinnen vind ik lastig, dus ehm… best veel eigenlijk!

J: Nu heb je ongeveer 100 dingen opgenoemd die je moeilijk vindt. Heb je ook een voorbeeld van iets wat je in het begin heel moeilijk vond maar wat je nu beter beheerst?

 

D: De uitspraak van de ‘G’, zoals in gezellig! Dat is gelukt met veel oefening. Ik probeer elke dag meer aan Nederlands te doen: ik ben begonnen met boeken lezen, ik luister naar Nederlandse muziek, ik kijk naar natuurfilms, talkshows en het nieuws. Ik kies ook Nederlands voor mijn online fitnesslessen. Ook heb ik samen met Jacqueline één ‘Nederlandse dag’ per week. Dan proberen we alleen Nederlands te praten. Het lukt niet altijd maar het is een begin. Ik bel elke week op maandag met mijn schoonmoeder en dan praten we ongeveer 45 minuten Nederlands. Ik vind dat superleuk om te doen. En natuurlijk doe ik mijn huiswerk!!!

 

J: Ja dat wilde ik nog vragen. Wat is de functie van Taalhuis Amsterdam in jouw leertraject?

 

D: De structuur en de motivatie. Toen ik naar de eerste les bij Taalhuis kwam dacht ik, wow, wat leuk! Ik voelde meteen de Amsterdamse sfeer: dynamisch, multicultureel en gezellig (mijn favoriete woord) en dat is nog steeds zo!

 

Ik vind de manier waarop je een nieuwe taal leert heel belangrijk. Daarom volg ik de cursus bij jullie. De school en de docenten zijn heel creatief met de manier van leren. Dit helpt om de motivatie te behouden. Les bij Taalhuis is een multiculturele ervaring: Ik leer de taal maar ik leer ook over actuele onderwerpen en de Nederlandse cultuur en geschiedenis, en ook over de andere landen waar mijn klasgenoten vandaan komen. De lessen hebben een persoonlijke touch. Zo kun je de personen beter leren kennen. Ik heb goede vrienden bij Taalhuis Amsterdam gemaakt. Ik vind het leuk dat de groepen klein zijn. Je krijgt meer persoonlijk advies en er is meer interactie dan in een grote groep. Jullie organiseren ook leuke activiteiten, bijvoorbeeld de intercambio Spaans- Nederlands, of de laatste les van de cursus in het café met spelletjes en een drankje. Dat vind ik gezellig en ik geniet van de lessen! Mijn complimenten en: bedankt!

 

J: Klopt het dat je zelfs op een bruiloft bent geweest?

 

D: Ja van mijn klasgenoot. Matthew is een goede vriend van mij en ik heb hem bij Taalhuis ontmoet.

 

J: Wat wil je nog bereiken in het Nederlands?

 

D: Ik wil mijn Nederlands op professioneel niveau brengen! Ik hoop dat … Nee … ik weet zeker dat je me daarmee kunt helpen. En inderdaad: ik heb nog een lang traject te doorlopen maar ik blijf bezig met oefenen. Ik wil nieuwe constructies, meer grammatica en vocabulaire leren gebruiken, dat is echt belangrijk. Ik zou graag meer over verschillende thema’s van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en actuele onderwerpen willen kunnen praten. We gaan ervoor, ik hou vol!

 

icon_mail icon_phone facebook twitter instagram linkedin youtube curl icon_location icon_close icon_clock icon_calender icon_arrow-black icon_arrow-white dropdown icon_min icon_plus placeholder books France_02 calendar clock location Created with Sketch.